Pere Alsius i Torrent (1839-1915), un banyolí il·lustre

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

Pere Alsius i Torrent va ser farmacèutic de professió i un home important de la Banyoles de la segona meitat del segle XIX, tant a nivell polític com científic. Se’l pot considerar un dels erudits més importants que donaren les darreries del segle XIX a Catalunya, molt lligats al fenomen cultural de la Renaixença.

Pere Alsius i Torrent va néixer a Banyoles el 15 d’agost de 1839 i va morir-hi el 20 de febrer de 1915. El seu pare era el farmacèutic banyolí Miquel Alsius i Ribas i la seva mare Francesca Torrent i Constans, de Malgrat de Mar. Es va casar amb Joana Ricart i Coll.

Pere Alsius i Torrent fou un pioner en algunes disciplines científiques, com la prehistòria, que ell contribuí a crear. La seva excavació l’any 1871 dels sediments magdalenians a la Bora Gran d’En Carreras de Serinyà és una de les primeres aportacions - i la de més alt nivell- a la Prehistòria de Catalunya, tal com reconegué Pere Bosch-Gimpera l’any 1919. Aquesta excavació serví de base per a un manuscrit (El Magdalenense en la provincia de Gerona, 1907).

Les seves contribucions en el camp de la geologia (L’estany de Banyolas, 1871; Breu ensaig geològich de la conca de Banyolas, 1871), de la geografia (Nomenclator geográfico histórico de la provincia de Gerona, amb Celestí Pujol i Camps, 1882), i en el camp de la història (Ensaig Histórich sobre la vila de Banyolas, 1872) són totes d’una gran alçada científica. També va escriure sobre farmàcia, paleontologia i folklore. Sovint han servit de base per a la historiografia local posterior. Va escriure molts articles en publicacions d’arreu de temàtica diversa.

Va ser fundador del Col·legi de farmacèutics de Girona (1898) i hi va tenir diferents càrrecs. També va ser membre de diferents entitats banyolines, com Sociedad de Fomento de Bañolas, Montepío de Bomberos, o les Conferències de Sant Vicenç de Paül. Va ser president de l’Associació Literària de Girona i soci de la Sociedad Económica de Amigos del País i soci corresponent d’entitats, com de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona. Va signar el Missatge a la Reina Regent (1888) en defensa de Catalunya. Va ser nomenat Caballero de la Real Orden de Isabel la Católica. També va ser alcalde de Banyoles de 1891 a 1893 i diverses vegades regidor. Té un carrer i un institut dedicats a Banyoles.

Tanmateix, Pere Alsius i Torrent és conegut internacionalment pel descobriment i primer estudi sobre la mandíbula de Banyoles (1886), un dels primers fòssils humans paleolítics descoberts a Europa. Avui dia, la mandíbula de Banyoles, tal com se la coneix, és un dels signes més distintius de la ciutat de Banyoles.


El projecte

L’espai Fets i Gent és una inciativa oberta a tothom que recull i mostra aquells fets, esdeveniments, iniciatives i persones que han tingut transcendència en la història de Banyoles i el Pla de l'Estany.

Els promotors

La ubicació

Carrer Navata, 38
17820 Banyoles (Girona)
hola@fetsigent.com

HORARI DE VISITES AL MUSEU A L'AIRE LLIURE
Pati exterior obert les 24 hores amb accés lliure.

HORARI DE VISITES A L'AULA DIDÀCTICA
Accés demanant cita prèvia (propera obertura).

La dinàmica

L'espai Fets i Gent està plantejat per tal que estigui en constant creixement i no hauria estat possible sense el projecte en comú i la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, el Rotary Club Banyoles, la Parròquia de Santa Maria dels Turers i la Revista de Banyoles.

Buscar